10/19/2009

Fűszeres péntek este

Előtte:









Utána:







Különleges péntek estét tartottunk a Mózes Házban ahova meghívtuk Fűszeres Eszter gasztroceleb barátunkat, hogy varázsoljon némi marokkói finomságot a péntek esti terülj-terülj asztalkánkra. Az este marokkói sztoriját is ő hozta - mely szerint a marokkói zsidó nők nagyon tudtak élni: péntek este ahelyett, hogy a konyhában gályáztak volna - vagy netalán egy hűvös zsinagóga karzatán két farács között próbáltak volna meg a zsidó közösség életéről tájékozódni - kényeztették magukat! például fürdőbe mentek! -no persze inkább azok, akik ahhoz a szociális réteghez tartoztak, akik ezt megendeghették maguknak - és akik számára a szolgák előékszítették a terepet a szombatfogadáshoz... de jól hangzik!

Hát mi itt a Kárpát medence berkein belül - a felvilágosultság másik oldalán - a "women pride" jegyében viszont szeretünk főzni :) nemcsak fürdőzni, úgyhogy a gőz és a pára most pénteken isteni illatokkal keveredve, de egy hagyomáyos konyhában talált ránk.
Voltak fennakadások. Én már akkor elkezdtem aggódni, mikor a legelején Eszter - mellékesen ! - megkérdezte, hogy van-e szódabikarbónánk. Ez csak a csicseriborsóhoz jött volna jól, mert akkor gyorsabban készül el ... bepánikoltam. Kéne lennie, de nincs! pedig úgy készültünk! mindent beszereztünk! vagyis majdnem midnent :) végül megfőtt a csicseri, no para!

aztán a sütő begyújtásánál volt egy meleg pillanat, mikor nem találtunk gyufát :) - de szerencsére egy élelmes segítő az erkélyről behozott egy párat.

Végül is kiderült, hogy a mi hiperfelszerelt konyhánk azért még fejleszthető (ld. rezsó sztori Eszter blogján) és hogy a 700 ft-os ikea késkészlet csa steak-hez alkalmas a recéivel... de szerencsére Eszter - és a kukták - mindent megoldottak és éppen időre elkészült a sok finomság!





na de nem is szaporítom sokat a szót - Andi beszélt a teremtésről és angyalokról - így volt szellemi csemege is! Eszter nőcsábász fia, Dávid pedig megkapta a nemműködő laptopot, cserébe itt hagyott egy kődarabot. Jókat játszottunk, a Rubikkocka volt az űrlény - aminek az egyik funkciója a "Színváltás" volt...


A marokkói csirkét és csicserit pedig ajánlom mindenkinek - kiadós, különleges, de mégis egyszerű elkészíteni! Eszter blogján sok szép képpel és találó leírással olvasható!

Citrom! fahéj!Füge! Yeee!

Novemberben megint lesz gasztro-sokk a Mózes házban! és már decemberre is van egy különleges jelentkező, aki indiait fog főzni! A személye legyen egyelőre meglepetés!
Köszönjük a részvételt és Eszternek special thanks a csodás vacsiért!

Nincsenek megjegyzések: