9/23/2009

Izraeli Street art


Minden alkalommal, mikor Izraelbe megyek, fotózok egy kis street artot is. A tavalyi sorozatból sokat feltettem a facebook-ra, de az ideire még nem volt időm. Íme egy kis előzetes.

Ez a fenti nem egy jellemző kép, csak azért tettem fel, mert érdekes, hogy több német street artist van Izraelben. Ott van ugye az általam tavaly felfedezett Funk 25 (glue skool) aki ötvözi a bringát és a street artot, és itt Pesten is láthattuk - láthatjuk néhány alkotását. Az egyik még fent a kiskörúton, a Vision Express sakánál azt hiszem ... a másik az első Mumus falán volt ... de rajta kívül találtam más német steet artist-ot is tavaly és lám idén is, eme "remek" alkotást, mely a "falat" mint gyűlöletbe fojtott agresszió és félelem jellemzi ... kár, hogy németül. ez a nyelv sajnos a németek minden szorgalma, önsanyargatása és őszinte bűnbánata ellenére elvesztette az ilyen morális hitelét... meg különben is az egész banális. szóval ez az a street art, ami nem tetszik

ez viszont egész jól sikerült:


az Isreal?-re gondolok - egyszerű, elegáns, vicces - Florentinben a Mehoga utcában találtam rá.

vagy ez is nagyon jó, Növé Cedek-ben (TLV) egy elhagyott kúria-szerű ház falain - ha kicsit grafikusabbat akarunk:

A kezükben a következő újságot tartják:


és ez a ház, aminek a falán volt:



de maradhatunk a politikánál is, íme Tivi:

nem akarják, nem muszáj - mondja a felirat, vagyis, ami nem megy, azt nem kell erőltetni...
de van aki szerint mégis kell - valaki egy pár helyen kihúzta a szöveget és csak a "Kell" szót hagyta meg:



és egy két érdekesség még:
ez Jeruzsálemben a piacra vezető passzázsban van - egy falon, ami ehhez hasonló stílusban végig be van festve. A vallásos zsidó figura mellett az izraeli himnusz átköltött verzióját olvashatjuk. Amindjárt a második sorban "zsidó lélek" szóösszetételben a zsidó szót egy másik szóval helyetteseíti: alef, nun, vav, sin - nincs most itt szótáram .. mindenestere az utolsó három szó azt hiszem egyértelműsít: az "Erec, Cion, Jerusalaim" helyett "Erec, Palesztinim vJerusalaim" a felirat.


aztán van megint gázálarcos sorozat - ahogyan tavaly is:


a többit meg majd felteszem a facebookra és / vagy a blogomra!

SUSÁN ESZTER SZUBJEKTÍV ÉLMÉNYBESZÁMOLÓJA

Nincsenek megjegyzések: