10/11/2009

szimhát az egész világ


Tegnap a Szimchát Tóra performansz keretében a Sirályban kivetítettük a falra azt a képet - szöveget, amit a tóraolvasó lát és mellette - ellentétes irányból - annak magyar fordítását.
Az olvasás az ablaknál történt, és a projektorok úgy voltak beállítva, hogy a szöveg az ablakon keresztül az utcán is látható volt.


A fenti fotón a Tóra utolsó fejezetéből felolvasott részből látható töredék.
Ezzel kezdődött a tóraolvasás a Sirály kávézójában miután a pincében megtörtént a Hakafot - a Tóra körbevitele - 7 alkalommal



Bima a Sirályban


- A bima a zsinagógában az az emelvény, ami hagyományosan középen helyezkedik el és a Tóra olvasásának helye. A zsinagóga építészetében ez az egyik legzseniálisabb elem.
Ha már színház - akkor beavató - körbejárható, a szöveg a közösség része, központja, nem frontális, de centrális. Ha valaki neológ építményben jár (pl. a nagyszerű Doháy utcai zsinagóga) azt látja, hogy a bima legelől van. Ezzel többek között idézi a keresztény templomi struktúrát - és részemről egy ilyen zsinagóga összes szépsége egy elementáris mozzanatot veszejt el a zsinagógai közösségi tér jelentéséből.


A tegnapi előadáson nem volt alija,
de a kivetítés révén mindenki fel lett hívva a Tórához.

Hagyományosan a felolvasandó szöveg részekre van osztva és a közösség tagjaiból többen a Tórához járulnak, vagyis aliáznak (ami annyit jelent, hogy felmenni). Ez nagy megtiszteltetés, különösen az első, ami ebben az esetben a Tóra utolsó fejezetének felolvasása. Az akit elsőnek szólítanak Simchat Tórakor a Tórához a "Tóra vőlegénye/menyasszonya" (chatan/kallat tora) nevet kapja. Ugyanígy nagy megtiszteltetés a második részhez felmenni, ami a Böréshit / Genezis/ - őt pedig a Böréshit vőlegénye / menyasszonya név illeti.

Ez egyébként szokás Szimchat tórakor a közösségi alija egyes közösségekben, kicsit más módokon: csoportosan hívnak fel embereket, vagy megismétlik a szakaszokat, hogy midneki feljöhessen, vagy külön csoportokban imádkoznak ... Ez az elv az előadásban "abszolutizálva" lett, a kivetítés és a kihangosított felolvasás révén a Tóra szava mindekihez elért, aki akkor abban a fizikai térben volt.




Itt a tóratekercs visszatekerését látjuk. Ebben a fázisban
mindkét kivetítőn a héber szöveg volt látható.




és elérkeztünk az első szóhoz: BÖ'RESHIT - KEZDETBEN




itt pár másodpercre megállt a kamera, de sajnos már csak a mozgásban lévő szót kaptam el




A tóraolvasás végén három kisgyerek dobált cukrot a közönségbe,
A zsinagógákban is van cukordobálás ilyenkor, gondolom főként a gyermekek szórakoztatására. Végül előkerült egy-két papírrepülő is!

SUSÁN ESZTER SZUBJEKTÍV ÉLMÉNYBESZÁMOLÓJA

Nincsenek megjegyzések: